Under 2012 satte Apple ny ribba för hög upplösning inom bärbara datorer och under året kommer andra datortillverkare haka på tåget. Först ut är Toshiba med en modell i den helt nya serie "Kira", vilket ska symbolisera det bästa som finns att tillgå i företagets sortiment.

Huvudnumret i Kirabook är 13,3-tumsskärmen med 2 560 x 1 440 pixlar upplösning och IPS-panel. Skärmen är fabrikskalibrerad och med detta tillkommer licenser för Photoshop Elements 11 samt Premiere Elements 11, vilket är talande för vilken publik Toshiba vill nå ut till. För en extra kostnad kan skärmen även bestyckas med Gorilla Glass och stöd för pekfunktion.

Datorns chassi är byggt i en AZ91-magnesiumlegering med en bikakestruktur för ökad stabilitet. Datorn väger in på 1,18 kilogram och mäter 17,8 millimeter, vilket gör att den passar in i Intels kategori Ultrabook. Därutöver syns högtalare från Harman Kardon.

Sett till hårdvaran återfinns en dubbelkärnig Core i5- eller Core i7-processor i 17 wattsklassen och integrerad HD 4000-grafik. Detta kombineras med systemminne på 8 GB och en 256 GB SSD-enhet. Batteriet lägger sig på 50 wattimmar vilket är standard i 13,3-tumsklassen Ultrabook, batteritiden framgår dock inte. Vidare till anslutningar återfinns tre USB, en HDMI, SD-minneskortläsare och ett 3,5 mm-uttag för hörlurar/mikrofon

Toshiba inkluderar en speciell tvåårsgaranti, vilket innebär bland annat telefonsupport dygnet runt, alla dagar i veckan. Företaget lovar även en väntetid på under 45 sekunder. Denna garanti kommer gälla för samtliga Kira-modeller, vilket är en stark antydan om att fler är på gång.

Toshiba Kirabook kostar 1 599 dollar i sitt basutförande med Core i5-processor och för 400 dollar extra går den att få med Core i7-processor och pekskärm. Tillgänglighet gäller från den 12 maj i USA. Det finns i dagsläget inga planer på att börja sälja datorn i Sverige.