De välkända taiwanesiska komponenttillverkarna Asus, Gigabyte och MSI är starka på grafikkortsmarknaden. Asus brukar räknas som den största aktören inom området, men nu sägs de för konsumenter relativt okända Palit och PC Partner vara ikapp och förbi.

Enligt Digitimes är taiwanesiska Palit ny världsetta. Denna komponenttillverkare fokuserar huvudsakligen på Nvidia-baserade grafikkort och står bakom varumärken som Gainward, Galaxy, KFA2, Yuan, Vvikoo, Xpertvision och Daytona.

Hongkong-baserade PC Partner seglar upp som ny tvåa. Denna grafikkortsproducent är AMD:s största partnertillverkare och producerar Radeon-baserade grafikkort under det välbekanta varumärket Sapphire. För Geforce används istället namnet Zotac, men PC Partner agerar även kontraktstillverkare åt andra företag i branschen.

Anledningen till de skiftande marknadsandelarna sägs vara att Asus, MSI, Gigabyte och TUL Corporation (PowerColor, Club3D) drabbats av importtullar i Kina, vilket gör företagens produkter mindre konkurrenskraftiga till följd av höjda priser. Störst i den kinesiska detaljhandeln är däremot Colorful Technology medan Asus innehar en femte- eller sjätteplats.

På den globala grafikkortsmarknaden är således Palit ny världsetta följt av PC Partner, Asus, Gigabyte och MSI. Det noteras dock att marknaden för fristående grafikkort fortsätter att krympa till följd av tuff konkurrens från integrerade grafikdelar.