Efter fjolårets uppmärksammade avhopp är AMD i full färd med fylla igen luckorna och anställa nya medarbetare. Det senaste förvärvet är en tidigare bekantskap och en av grafikvärldens stora pionjärer.

Grafikarkitekten Raja Koduri började på S3 Graphics redan 1996 och gick sedan vidare till ATI och AMD, där han arbetade i sammanlagt 14 år som teknikchef för grafikprodukter. Koduri var en tidig förespråkare av GPGPU och en av personerna bakom arkitekturerna VLIW5 och VLIW4, som syns till i Radeon HD 2000- till 6000-serierna. Detta arbete lade även grunden för de integrerade grafikdelarna i Zacate, Llano, Trinity och Richland.

Under 2009 anställdes Koduri av Apple, där han under stort hemlighetsmakeri arbetade med grafikprodukter. Exakt vad han åstadkom under tiden hos Apple är oklart, men det är inte helt osannolikt att han arbetade med systemprocessorerna i A-serien, som bland annat används i Iphone och Ipad.

Nu är Raja Koduri tillbaka på AMD, där han intar rollen som chef för "Visual Computing". Det innebär ett övergripande ansvar för utvecklingen av nya grafikarkitekturer såväl som tillhörande mjukvara. AMD:s teknikchef Mark Papermaster ser förvärvet som ett sätt att investera för framtiden.

Raja brings exceptional vision and strength to AMD’s world-class engineering leadership team. Given his past record of success, Raja will help AMD lead the way in visual and accelerated computing and ensure we continue developing the industry-leading graphics IP that forms the foundation for our future growth.

AMD:s utvecklingscykel för en ny arkitektur är 3–5 år och det kommer således att dröja innan Kudoris influenser syns till i färdiga produkter för konsumentmarknaden, som kommer att sträcka sig från de kraftfullaste grafikkorten ned till strömsnåla processorer för mobila enheter.