I februari släppte Nvidia det första grafikkortet med GK110, som inte bara världens snabbaste utan den mest komplexa grafikprocessorn genom tiderna. Med 7,1 miljarder transistorer handlar det en stor och därmed dyr krets som reserveras för de mest påkostade modellerna i Nvidias sortiment. Inom kort får Geforce Titan sällskap av ytterligare ett grafikkort med GK110 i centrum.

Den kommande modellen heter Geforce GTX 780 och utgör flaggskeppet i den nya 700-serien. Det exakta antalet beräkningsenheter är ännu okänt, men av allt att döma handlar det om färre än de 2 688 CUDA-kärnor som återfinns i Titan. Nvidia skruvar även ner mängden minne och stannar vid 3 GB GDDR5.

Nu uppger källor till SweClockers att Geforce GTX 780 inte blir någon direkt ersättare till dagens GTX 680, åtminstone inte sett till prisbilden. Det nya grafikkortet blir betydligt dyrare än föregångaren och kommer troligtvis endast hamna någon enstaka tusenlapp under Titan, som i dagsläget kostar cirka 9 000 kronor inklusive moms.

Förklaringen grundas i Nvidias affärsbeslut. I fallet Titan måste partnertillverkarna köpa in hela paket med grafikprocessor, kylare och övriga komponenter från Nvidia. Grafikprocessorn GK110 säljs inte separat. Det gör det ekonomiskt ohållbart att ta fram skräddarsydda modeller eftersom överblivna delar, exempelvis referenskylaren, inte kan eller får användas till någon annan produkt.

För Geforce GTX 780 kan partnertillverkarna köpa in GK110 separat och konstruera egna grafikkort från grunden, men grafikprocessorn är fortfarande dyr. Samtidigt anser partnertillverkarna att skräddarsydda modeller med påkostade finesser är det bästa sättet differentiera produkterna. Detta driver upp prisbilden ytterligare.

Det bör dock tilläggas att mycket kan ändras innan lanseringen och att Nvidia ofta trixar med prisuppgifter för att förvilla konkurrenten AMD. Geforce GTX 780 ska introduceras före eller i samband med mässan Computex i början av juni.