Mobilt 4G/LTE är fortfarande i sin ungdom och utbyggnaden pågår för fullt världen över, med den snabbare tekniken LTE Advanced runt hörnet. Utvecklingen av nästa generation står dock inte stilla utan redan nu arbetar standardiseringsorgan på att spika efterträdaren 5G.

Koreanska Samsung avslöjar att de gjort ett stort framsteg inom 5G. Företagets trådlösa 5G-teknik kommer möjliggöra "upp till tiotals gigabit per sekund för varje basstation" och vara "flera hundra gånger snabbare" än 4G/LTE Advanced, som lanseras senare under året. I praktiken uppskattar Samsung att det blir möjligt att ladda ner en långfilm på under en sekund med 5G, samt möjliggörande av strömning i 4K- och 8K-upplösning.

Företaget säger sig hittat ett sätt att utnyttja millimeter-vågband, som tidigare visat sig vara ett stort problem inom mobilindustrin. Med hjälp av 64 antennelement har Samsung lyckats överföra data med en hastighet på upp till 1,056 gigabit per sekund på frekvensbandet 28 GHz över en sträcka på upp till två kilometer.

Nu planerar Samsung att lägga extra resurser för utveckling av 5G, med förhoppningar om att kunna leverera i kommersiella produkter under 2020. Europakommissionen och det kinesiskt regeringsstyrda IMT-2020 (5G) Promotion Group planerar också göra investeringar för att möjliggöra detta.