Läckta testversioner av operativsystemet Windows duggar tätt och från den 26 juni släpper Microsoft en officiell förhandsutgåva av Windows 8.1. När lanseringen äger rum har dock stått oklart och det enda som tycks vara säkert är att det blir under årets andra halva.

Branschtidningen Digitimes citerar källor i form av ODM-tillverkare, som säger att Windows 8.1 lanseras i slutet av oktober. Det vill säga ganska precist ett år efter introduktionen av Windows 8, som ägde rum den 26 oktober 2012. Nyheterna i operativsystemet blir framförallt modifieringar av användargränssnittet och dess funktioner, samt stöd för skärmar under 10 tum.

Tillverkarna säger dock att de inte förväntar sig ett uppsving i försäljning av persondatorer i och med den nya versionen. De tror att det kan få en positiv effekt, under förutsättning att Microsoft justerar prissättningen av operativsystemet. Redan idag erbjuder Microsoft subventioner för licenser av Windows 8, dock enbart för enheter i storleksklassen 11,6 tum och neråt.

För de som redan inhandlat en dator med Windows 8 eller en separat licens blir Windows 8.1 en gratisuppgradering tillgänglig i Windows Store.