Inför den samlade världspressen presenterade Microsoft nya Xbox One på ett evenemang i Redmond, USA. Nykomlingen tar över efter Xbox 360 och är Microsofts nya biljett in till vardagsrummen, där spel ska ackompanjeras av tv, film och annan underhållning.

Xbox_One21.jpg
Xbox_One33.jpg
Xbox_One34.jpg
Xbox_One25.jpg
Xbox_One27.jpg
Xbox_One62.jpg

Den nya spelkonsolen är ett muskelpaket vars specifikationer liknar Playstation 4, även om Microsoft är sparsmakade med detaljerna. Inuti den svarta lådan huserar en processor med åtta kärnor med totalt 5 miljarder transistorer. Därtill hör 8 GB minne, 500 GB hårddisk, USB 3.0, 802.11n, HDMI in/ut samt Blu-ray-spelare.

Xbox_One28.jpg
Xbox_One23.jpg
Xbox_One24.jpg

Rörelsesensorn Kinect blir en integrerad del av systemet och uppgraderas med ny kamera för 1080p-upplösning i 30 fps. Till detta hör en mikrofon, som används för röststyrning och kommunikation via Skype. Genom att röra på händerna eller ge röstkommandon går det exempelvis att navigera i menyerna, byta applikation, söka på nätet och surfa med Internet Explorer.

Xbox_Home_UI_EN_US_Female_SS.jpg

Själva gränssnittet uppdateras och liknar till mångt och mycket Modern UI i Windows 8. Nya Xbox One kan användas som tv-mottagare och kan då utöka programsändningarna med mängder av interaktiva funktioner. På demonstrationen syntes information under sportevenemang och möjligheten att låta ett fantasilag vara en del av den riktiga sportsändningen.

Microsoft bygger även in flera av de egna tjänsterna. Det blir gruppsamtal inklusive video med Skype, internetsurfning med Internet Explorer och sökningar med Bing. Det går att ha flera program öppna samtidigt och Smart Glass ser till att det går att ansluta andra Windows-enheter, exempelvis en telefon eller surfplatta.

Xbox_One30.jpg
Xbox_One32.jpg
Xbox_One31.jpg

Den traditionella spelkontrollern uppdateras med "över 40 nya funktioner". Det blir ett par förändringar av knapparna, men även en ny vibreringsfunktion som kan programmeras och finjusteras på nya sätt av spelutvecklarna.

Hela paketet ansluts till Xbox Live, som får en rejäl uppgradering från 15 000 till hela 300 000 servrar (!). Detta ska göra det möjligt att samla allt innehåll på en gemensam tjänst, leverera kraftfullare funktioner och nya spel med större kartor och fler spelare.

Evenemanget avslutades med en glimt av några av de kommande spelen. EA Games utvecklar spelmotorn Ignite, exklusivt för Xbox och för spelen FIFA, Madden, NBA Live och UFC. Dessa titlar lanseras inom 12 månader. Dessutom visades Forza Motorsport 5 och Remedy Entertainments Quantum Break.

Mest uppmärksamhet fick Call of Duty: Ghosts, som med en ny spelmotor för nästa generations spelkonsoler inte bara ska leverera massvis av ögongodis utan även ge större inlevelse med avancerade och verklighetstrogna animationer. Till detta hör högupplösta texturer, tesselering, volymetrisk ljussättning och simulering av vätskor.

Microsoft lovar att avslöja fler detaljer om Xbox One på mässan E3 i början av juni. Lanseringen äger rum "någon gång under 2013".