För lite drygt två år sedan introducerade Intel höghastighetsanslutningen Thunderbolt, tidigare känd under kodnamnet Light Peak. Thunderbolt är en slags kombinerad PCI Express- och Displayport-anslutning med strömförsörjning i en och samma kabel. Den teoretiska överföringshastigheten uppgår till tio gigabit per sekund – dubbelt upp jämfört med USB 3.0.

Trots att samtliga Mac-modeller och en hel del PC-datorer nu utrustas med anslutningstypen finns inget större utbud av tillbehör. Bortsett från ett dussintal produkter som framförallt riktas mot professionella användare är Thunderbolt-anslutna enheter sällsynta på butikshyllorna. Enligt en rapport från Digitimes är orsaken Intels vägran att licensiera ut tekniken.

Intel låter inga andra bygga in stöd för Thunderbolt utan envisas med att själva tillhandahålla kretsar för tekniken. En typisk styrkrets för Thunderbolt kostar 35 dollar, cirka 235 kronor. Dessutom är kabeln en proprietär design med ett förhållandevis högt pris och kostar från ett par hundralappar och uppåt i butik.

De höga kostnaderna får tillbehörstillverkarna att dra öronen åt sig och istället satsa på den betydligt billigare USB 3.0, som visserligen inte erbjuder samma höga bandbredd och dessutom saknar funktion för bildöverföring och seriekoppling, men ändå räcker till i de allra flesta sammanhang.