Konceptet Ultrabook drog igång med arkitekturen Sandy Bridge och uppdaterades kort därefter med processorer ur familjen Ivy Bridge. Nu släpper Intel nya Haswell och med det den tredje generationen Ultrabook. På menyn står tuffare krav med längre batteritid, högre prestanda och ett större fokus på hybrider och konverterbara designer.

Specifikationer: Intel Core U- och Y-serien "Haswell"

För nya Ultrabook introducerar Intel ett gäng nya Haswell-baserade processorer, samtliga med nyheten att sydbryggan ingår i samma kapsel som processorn. Tillsammans med den integrerade spänningsregleringen möjliggör detta större kontroll över spänningarna. Enligt Intel bidrar dessa nyheter till markant lägre energiförbrukning och förbättrad effektivitet i jämförelse med föregångaren Ivy Bridge.

Den äldre Core U-serien "Ivy Bridge" har TDP-värden på 20–21 watt med sydbryggan inräknad. I Core U-serien "Haswell" sänks TDP-värdet till 15 watt – en reduktion med 25 procent. Energiförbrukningen kan sänkas ända ned till 11,5 watt via konfigurerbart TDP (cTDP), vilket framförallt minskar svängrummet för turbofrekvenserna och således gör det möjligt för datortillverkare att ta fram ännu mer slimmade designer.

Den nya Core Y-serie är främst till för surfplattor och hybrider. Dessa modeller börjar på 11,5 watt TDP och skruvas ned till 9,5 watt cTDP. Det kan jämföras mot 16–13 watt för de Ivy Bridge-baserade föregångarna.

Core Y-serien har även ett värde som kallas för Scenario Design Power (SDP). Detta innebär att tillverkare kan ställa ned processorn till 9,5 watt cTDP och samtidigt tillåts underdimensionera kylaren till att kunna avleda ynka 6 watt. Det ger effekten att processorn endast kommer att kunna arbeta i den maximala klockfrekvensen under korta perioder, men också möjligheten att utveckla helt passivt kylda datormodeller.

Intel tillägger att detta bara är den inledande uppsättningen Haswell-baserade processorer för Ultrabook. Senare under året anländer Core U-serien med modeller på 28 watt TDP, som även innehåller kraftfullare grafikdelar vid namn Iris Graphics 5100, som är tänkt att ersätta den större delen av de fristående grafikkretsarna för ultraportabla datorer. Dessutom är minst åtta modeller på gång till Core Y-serien, som i dagsläget endast består av två processorer.

Högre krav och längre batteritid

Den tredje generationen bjuder inte bara på nya processorer utan ställer också nya krav på datortillverkarna. Den största nyheten är att pekskärm måste ingå för att en dator ska klassas som Ultrabook. Med detta hoppas Intel att datortillverkarna ska lägga ned mer energi på att ta fram konverterbara datorer och hybrider. Pekskärmen och gångjärnen i hybrider lägger till lite på tjockleken, varför Intel lättar på det kravet och nu tillåter en maximal profil på 23 millimeter – upp från tidigare 21 millimeter.

Samtliga Ultrabook måste även använda Intels nätverkskort för att ge stöd för Wireless Display (Widi). Detta är en teknik för trådlös överföring av ljud och bild till exempelvis en extern skärm eller tv-apparat. Därtill kräver Intel hårdvarustöd för röststyrning, vilket troligtvis betyder mer än en mikrofon för exempelvis brusreducering.

Även kravet på batteritid höjs till "över sex timmar", vilket kan jämföras mot tidigare fem timmar. Nya Ultrabook ska även klara av minst nio timmar vid vila med skärmen påslagen. Därutöver nämns även sju dagars batteritid med "färsk data", vilket troligtvis refererar till funktionen Connected Standby där enheten exempelvis kan hämta e-post och uppdateringar från sociala nätverk.

Tillgänglighet

Den tredje generationen Ultrabook ska framförallt vara aktuell till skolstarten, men ett par modeller dyker upp tidigare än så. SweClockers redaktion är på plats på Computex i Taiwan där de första modellerna ska visas upp av tillverkare som Acer, Asus, Samsung, Dell, HP och Lenovo. Fler Ultrabook-nyheter under veckan, alltså.