När Intel håller hov under Computex 2013 står det än en gång klart att företaget fokuserar på bärbart och mobilitet, vilket ses som framtidens persondator. På presskonferensen pratar säljchefen Tom Kilroy om alla rapporter som dömer ut PC-marknaden som döende, men trycker på att detta inte är fallet utan att den snarare utvecklas och växer snabbare än någonsin.

Ultrabook "2-in-1"

Intel ser de Ultrabook som funnits hittills som en tjuvstart för att göra marknaden redo. Detta involverar varumärkesuppbyggnad och förstärkta leveranskedjor i tillverkarledet, för att sänka relaterade komponentkostnader. Med Haswell inleds enligt Intel det verkliga konceptet och ledordet är inte längre bara Ultrabook utan "2-in-1" – "det bästa av två världar"

Den nya arkitekturen ska ge Ultrabook med upp till 9 timmar batteritid vid videouppspelning samt 13 dagar i aktivt viloläge, där enheten snappar upp uppdateringar till mail, sociala medier och dylikt. Den lägre strömförbrukningen möjliggör även helt passivt kylda lösningar, vilket startar en dominoeffekt på övriga komponenter i en produktdesign.

Med fläkten borträknad från ekvationen finns plats för högre batterikapacitet, samt möjligheten att ta fram enheter som är tillräckligt tunna för att konkurrera mot de traditionella surfplattorna på marknaden. I kombination med ett tangentbord behöver användare inte längre ta med sig två produkttyper eller välja mellan surfplatta och bärbar dator, utan kan få båda i en och samma enhet: 2-in-1.

Merrifield, Bay Trail-T och "Phablet"

Nästa generations processor för mobiltelefoner, Merrifield, kommer med upp till tre gånger högre prestanda och fem gånger lägre strömförbrukning än dagens Clover Trail+. Intel säger samtidigt att responsen från mobiloperatörer som testat företagets första 4G/LTE-modem varit positiv, och tekniken uppges bli den snabbaste lösningen tillgänglig på marknaden.

Ett led i detta är den kommande surfplatteplattformen Bay Trail-T som även kommer paras ihop med den nya 4G/LTE-lösningen. Utöver den nya arkitekturen Silvermont kommer en ny grafikdel med samma DNA som i Ivy Bridge, som möjliggör surfplattor med upplösningar i upp till 2 560 x 1 600 pixlar. Intel ser även en ljus framtid för derivat av Bay Trail-T i bland annat bärbara datorer och mindre stationära.

Samtidigt noterar Intel en accelererad trend där Merrifield och Bay Trail kommer spela en roll tillsammans. Surfplattor i sju tum blir allt mer populära på bekostnad av de större modellerna, medan smarta telefoner fortsätter växa i storlek. På sikt är det därför möjligt att de båda segmenten går ihop för att domineras av så kallade "Phablet", vilket idag associeras med stora telefoner.

Sammantaget ser Intel en stor möjlighet inom Phablet, 2-in-1 och AIO "allt-i-ett-datorer", som tillsammans beräknas utgöra 1,5 miljarder enheter under 2013. Under nästa år väntas siffran växa ytterligare till hela 2 miljarder. Med detta konstaterar företaget att PC-marknaden inte är döende utan att den bara utvecklas och egentligen växer som aldrig förr.

Tillgänglighet

Fåtalet nya Ultrabook med Haswell lanseras under sommarmånaderna, men väntas dyka upp på bred front till "sen skolstart" och julhandeln. Under ungefär samma period anländer Bay Trail-T. Intel har i dagsläget 50 stycken surfplattor och hybrider baserade på de båda processorfamiljerna.

Mobilplattformen Merrifield lanseras under första kvartalet 2014 och väntas bli tillgänglig i färdiga produkter vid ungefär samma tidpunkt.