Tidigare i veckan höll Microsoft och Sony två uppmärksammade presskonferenser och inte helt oväntat handlade det mesta om nästa generations spelkonsoler. På spelmässan E3 tillkännagavs alltifrån själva hårdvaran till den inledande speluppställningen, men helt andra aspekter kom att stjäla de största rubrikerna.

Först och främst handlar det om kravet på att Xbox One måste kunna ansluta till internet åtminstone en gång per dygn, annars upphör spelen att fungera, detta även i enspelarläge. Dessutom blir det möjligt för utgivarna reglera och till och med stoppa försäljningen av begagnade spel.

Inget av detta gäller för Playstation 4, där det går bra att spela helt utan internetuppkoppling. Sony ändrar inte heller någonting när det kommer till begagnade spel utan gör det fritt fram att göra sig av med eller inhandla speltitlar i andra hand, precis som vanligt.

Samtidigt står det klart att Sony väljer en aggressiv prissättning, även om onlinetjänsten nu beläggs med månadsavgift. Playstation 4 kostar 399 euro, vilket kan jämföras med 499 euro för Xbox One. Sony väljer att därmed en annan väg än tidigare, kanske därför att föregångaren PS3 fick en trög start till följd av det inledningsvis höga priset.

Efter veckans nyhetsskörd börjar förbokningarna trilla in på allvar. Hos den amerikanska e-handelsjätten Amazon ser det ut att gå bäst för Playstation 4, som nu är ikapp och förbi Xbox One, trots att Microsofts spelkonsoler vanligtvis är populärast på hemmamarknaden i USA.

Trenden är densamma på svenska Webhallen, där Playstation 4 kammat hem flest förbokningar de senaste sju dagarna. Totalt sett handlar det om ett antal tusen kunder som nu väljer att förboka någon av de kommande spelkonsolerna.