Den som äger en dator med internetuppkoppling måste betala tv-avgift. Det står klart sedan Förvaltningsrätten i Luleå meddelat ett 20-tal domar i fall där datorägare överklagat Radiotjänsts beslut om att kräva licensavgift för internetanslutna enheter.

Lagen om finansiering av statlig radio och tv är teknikneutral och tar ingen hänsyn till vilken typ av utrustning som kan användas för att ta emot sändningarna, som sedan februari i år även finns tillgängliga på webben.

– Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt och även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lagen är teknikneutral i det avseendet, skriver Radiotjänst.

Dagens domar gäller dock endast persondatorer. Förvaltningsrätten har ännu inte beslutat om även surfplattor och mobiltelefoner ska räknas som tv-mottagare och därmed ge Radiotjänst rättsligt stöd för insamlandet av avgifter för dessa typer av enheter. Domarna kan komma att överklagas till Kammarrätten i Sundsvall.