Den som är nyfiken på den första stora uppdateringen till Windows 8 kan ta del av nyheterna redan under onsdagskvällen. På konferensen Build 2013 presenteras den första testversionen av Windows 8.1, tidigare känd under kodnamnet Blue.

I den nya utgåvan tillkommer inga omvälvande förändringar, men väl mängder av uppdaterade komponenter. På tapeten är bland annat Internet Explorer 11 och nya medföljande appar för gränssnittet Modern, däribland Kalkylatorn, Alarmklocka, Ljudinspelaren och ett videoredigeringsprogram. Dessutom adderas globala sökningar i det nya gränssnittet.

Skrivbordsanvändare kan se fram emot att det blir möjligt att starta direkt till skrivbordet och att startknappen återkommer i form av en genväg till startskärmen, även med viss funktionalitet.

Slutligen lägger Microsoft till stöd för en uppsjö nya tekniker. Bland dessa märks Wifi Direct, Miracast, ReFS, Tethering, utskrift via NFC och automatisk kryptering av externa lagringsenheter för samtliga utgåvor.

Windows 8.1 Preview är framförallt avsedd för utvecklare, men även privatanvändare av det mer äventyrliga slaget ska kunna ladda ned testversionen från Microsofts webbplats. Länken aktiveras framåt kvällskvisten.