Surfplattor och mobiltelefoner leder ligan när det kommer till skärmar med hög punkttäthet, men trenden syn även till på persondatorsidan, särskilt när det kommer till nya bärbara datorer. Detta kräver dock att operativsystem och applikationer anpassas och görs mer flexibla så att inte text och gränssnitt blir för smått och därmed svårt att tyda.

Microsoft har med varierande framgång försökt tackla problemet i Windows 8, men i kommande 8.1 tillkommer fler alternativ för att anpassa gränssnittet för högupplösta skärmar. Först och främst höjs den maximala skalningen från 150 till 200 procent, men Microsoft ser även till att anpassa detta för flera skärmar.

Den som använder flera skärmar kan låta Windows 8.1 automatiskt skala gränssnittet eller ställa in skalningen individuellt för varje skärm. Det gör det möjligt att använda flera skärmar med varierande upplösningar och ändå få snarlik storlek på text, knappar och andra element.

Dessutom kan utvecklare ställa in egna skalningsvärden för den enskilda applikationen. På så vis går det att optimera arbetsytan i t.ex. foto- och videoredigeringprogram så att inte knappar och kontrollpaneler tar för mycket skärmyta i anspråk.

Fler detaljer om de nya skalningsfunktionerna finns i ett blogginlägg på Microsofts webbplats. Windows 8.1 beräknas vara redo för datortillverkare i slutet av augusti och ska släppas som en gratis uppdatering för Windows 8-användare kort därefter.