I samband med lanseringen av Intels fjärde generation Core-processor "Haswell" presenterade Asus en rad nya moderkort med styrkretsar i 8-serien, varav flera i den påkostade serien Republic of Gamers. Först nu börjar det dra ihop sig för säljstart.

Asus ROG Maximus VI Impact

Närmast i tiden är ett nytt Republic of Gamers i Mini ITX-storlek. Maximus VI Impact baseras på styrkretsen Intel Z87 för sockel LGA 1150 och är trots den kompakta storleken en fullspäckad modell med mängder av finesser.

I specifikationerna syns plats för två DDR3-minnen, en PCI Express 3.0 x16, fyra SATA 6,0 Gbps, ljudkortet Supreme FX Impact med hörlursförstärkare och ett dotterkort med trådlöst nätverk 802.11ac samt Bluetooth 4.0. Ytterligare ett dotterkort huserar den "digitala" strömförsörjningen med 8+2 faser.

Asus ROG Maximus VI Impact har ett rekommenderat pris på 2 090 kronor inklusive moms och ska finnas hos återförsäljare i slutet av juli månad.

Asus ROG Maximus VI Formula

Näst på tur står en lyxigt moderkort i ATX-storlek. Likt den mindre modellen bygger Maximus VI Formula på Intel Z87 med sockel LGA 1150. Här tillkommer däremot fler anslutningsmöjligheter och större svängrum för mer påkostade kylningslösningar.

Allra mest iögonfallande är att både framsidan och baksidan av kretskortet är inkapslat av ett skyddande metallskal. Till detta hör en mattsvart metallfläns som är förberedd för vattenkylning, men även fungerar "passivt".

Av det enorma databladet framgår att det finns plats för fyra DDR3-minnen, tre PCI Express 3.0 x16 med stöd för Crossfire och SLI, lika många PCI Express 2.0 x1 samt tio SATA 6,0 Gbps, varav fyra via en extra kontrollerkrets från Asmedia. Denna krets ger även sex extra USB-portar för totalt hela åtta USB 3.0 och tio USB 2.0.

Därutöver märks ljudkretsen Supreme FX, som för övrigt är avskärmat från det övriga kretskortet, gigabitnätverk med Intel-krets, trådlöst nätverk 802.11ac samt Bluetooth 4.0. För överklockare erbjuds 8+2-fasers "digital" strömförsörjning med extra påkostade kondensatorer, spolar och MOSFET:s.

Asus ROG Maximus IV Formula börjar säljas i slutet av augusti och har ett rekommenderat cirkapris på 3 090 kronor.