Förstärkt verklighet eller "augmented reality" diskuteras ofta när det kommer till nya typer av interaktionsmodeller, inte minst för potentialen i mobila enheter. Än så länge finns det dock inte särskilt många exempel på där tekniken används i någon större skala, men detta kommer Ikea att ändra på i nästa produktkatalog.

Ikea började experimentera med förstärkt verklighet redan i 2013-års produktkatalog med en app som kompletterar pappersutgåvan genom att visa extra produktinformation från webben. I nästa upplaga tas konceptet ett steg längre med en kamerafunktion som gör det möjligt att placera virtuella möbler i hemmet.

Det hela går ut på att användaren väljer en möbel genom att låta appen läsa av någon av papperskatalogens 90 interaktiva sidor. Därefter placeras katalogen på den plats där möbeln ska visas. Appens kamerafunktion känner av placeringen och skapar en tredimensionell modell av möbeln, som visas tillsammans med det övriga rummet i realtid och sedan kan förevigas i stillbilder.

Den nya Ikea-katalogen släpps den 14 augusti i Sverige och ackompanjeras av den verklighetsförstärkande appen, som fungerar med Apple Ios och Google Android. Fjolårets upplaga distribuerades i över 200 miljoner exemplar och på mer än 30 olika språk.