I mitten av maj tillkännagavs Xbox One, som likt huvudkonkurrenten Playstation 4 är en x86-baserad maskin signerad AMD – dock utan att avslöja de tekniska detaljerna. På Stanford University i USA och konferensen Hot Chips 2013 får ingenjörerna John Sell och Pat O’Connor ett nytt tillfälle att informera om den underliggande systemkretsen.

Trots att Xbox One ofta kritiseras för att vara på pappret svagare än Playstation 4 är den kombinerade processorn och grafikdelen knappast någon budgetvariant. För tillverkningen står taiwanesiska TSMC med 28 nanometersteknik – samma process som bland annat används för den senaste generationens grafikprocessorer.

Systemkretsen mäter 363 mm2 och innehåller hela fem miljarder transistorer. Det kan exempelvis jämföras mot Intel Haswell (4C, GT3) på 181 mm2 och 1,8 miljarder transistorer. En stor del av detta spenderas på 47 MB integrerat minne (32 MB för grafik) med en bandbredd på 102 gigabyte per sekund, som ska göra det möjligt att undvika det betydligt långsammare DDR3-minnet i de flesta operationer.

En stor krets är dock svårare och framförallt dyrare att tillverka. Microsoft kompenserar för detta genom att bygga in redundans i systemkretsen, vilket innebär att kretsar med mindre defekter inte behöver kasseras utan fortfarande kan användas.

Fler detaljer är åtta processorkärnor (x86-64) enligt arkitekturen AMD Jaguar och 768 streamprocessorer uppdelade i 15 beräkningskluster. De sistnämnda konstrueras enligt arkitekturen AMD Graphics Core Next och kan användas för betydligt mer än grafik. Det inbegriper fysik, videokodning, bildigenkänning och acceleration av Kinect-sensorn.

Den officiella lanseringen av Xbox One äger rum den 12 november. I Sverige anländer dock den nya spelkonsolen först 2014.

Källa: Venturebeat.