Apples mobila enheter möter tuffare konkurrens än någonsin. För bara några dagar sedan visade åtskilliga Android-jättar upp höstens stora produktnyheter på mässan IFA i Berlin. Nu är det däremot Apples tur att inta rampljuset. Klockan 19:00 svensk tid hålls ett "special event" på företagets campus i Cupertino, USA, där framtiden för ekosystemet Ios står i centrum.

I vanlig ordning är Apple hemlighetsfulla, men mycket kommer troligtvis handla om nya Ios 7. Under designern Jony Ives ledning får operativsystemet ett nytt och betydligt mer avskalat utseende. Verklighetstrogna texturer försvinner till förmån för monokroma ikoner och halvtransparenta ytor. Samtidigt genomförs en total omorganisation av de vanligaste funktionerna för att göra dessa mer lättåtkomliga.

Iphone 5S och färgglada Iphone 5C

Efter en strid ström läckor på nätet pekar det mesta mot att Apple även kommer att introducera nya telefoner på tisdagens presskonferens. Det handlar först och främst om en uppdaterad variant av dagens Iphone 5, som av allt att döma kommer döpas till Iphone 5S.

Det talas om en ny och snabbare systemkrets, kamera på 12 Mpx med dubbla blixtar samt en kombinerad hemknapp och fingeravtrycksläsare. Designen är mer eller mindre oförändrad, men Apple sägs planera att lägga till en champagnefärgad modell med 128 GB lagring, vid sidan om de vanliga svarta och vita varianterna med upp till 64 GB lagringsutrymme.

Mycket tyder på att Apple även introducerar en ny telefon för en lägre prisklass. Vad som hittills är känt som Iphone 5C ska vara så gott som identisk med Iphone 5, men aluminiumskalet ersätts av ett billigare plastmaterial. Modellen sägs dessutom släppas i minst fem olika färger: röd, blå, grön, gul och vit.

Exakt vad Apple egentligen har i rockärmen avslöjas under tisdagens presskonferens, som bland annat kommer att streamas på TV4 med start klockan 18:55 svensk tid.

Uppdatering: TV4 tappar videoström

TV4 meddelar att deras sändning riskerar att utgå eftersom signalen från samarbetspartnern ENEX är inställd. Kanalen arbetar på att hitta en ny lösning, men kan inte garantera att presskonferensen sänds på nätet.

För den som vill vara på den säkra sidan går det givetvis att följa livebloggar från amerikanska medier, exempelvis hos Engadget och The Verge.