Sedan den 1 september ingår stationära datorsystem, bärbara datorer, surfplattor, spelkonsoler och lösa lagringsenheter i den så kallade privatkopieringsersättningen, en avgift som är till för att kompensera upphovsmän för eventuella inkomstbortfall som orsakas av privatkopiering.

Avgiften uppgår till en krona per gigabyte och har ett tak på 80 kronor per produkt, vilket blir 100 kronor med mervärdesskatt (moms). Redan dagarna innan införandet av den utvidgade kopieringsavgiften höjde många återförsäljare priserna, men inte alltid med samma summa och inte för alla produkter.

– Konkurrensen är stenhård och ingen vill chockhöja priserna. På en del produkter med små marginaler måste vi ta ut hela avgiften från kunden, men vi försöker hålla nere påslaget så gott det går, säger Webhallens inköpschef Anton Nilsson till SweClockers.

Förvirring och oklara besked

Samtidigt framkommer det att elektronikjätten Samsungs utspel om att företaget bestrider Copyswedes krav på kopieringsavgift för datorprodukter mest verkar vara ett spel för gallerierna. Distributörer och återförsäljare tar ut avgiften på samma sätt som för alla andra tillverkare och Samsung har inte heller informerat om att något annat skulle gälla för företagets produkter.

Det råder dessutom en del förvirring kring läget för spelkonsoler. Enligt uppgift till SweClockers tar huvuddistributörerna Bergsala, Microsoft och Nordisk film ännu inte ut några kopieringsavgifter, trots att Copyswede beslutat att även dessa produkter ska vara avgiftspliktiga. Däremot väljer Captech att betala ut ersättning till Copyswede för bland annat Xbox-basenheter.

Det är inte heller helt klargjort huruvida NAS-enheter med hårddisk ska beläggas med kopieringsavgift. En nätverksansluten lagringsenhet kan användas på samma sätt som exempelvis en extern hårddisk, vilket tyder på att så är fallet.