Det pågående skiftet från persondatorer till surfplattor och smarta telefoner får Intel att lägga allt större resurser på att ta fram nya kretsar för mobila enheter. Nu riktas strålkastarljuset mot plattformen Bay Trail-T, som på allvar ska ta upp kampen mot ARM-tillverkarna även bland lägre prissatta surfplattor och hybrider.

Intel Bay Trail-T består av Atom Z3000-serien "Silvermont" i hela sex modeller, upp från enbart en i den föregående generationen Clover Trail. Med detta vill Intel täcka upp en mängd olika typer av enheter – allt från påkostade surfplattor och hybrider med Windows 8.1 till nedskalade modeller med Google Android.

Intel Atom Z3000-serien

Den nya processorfamiljen leds av flaggskeppet Atom Z3770 med fyra kärnor på upp till 2,4 GHz samt minne i två kanaler (2 x 64-bit) med stöd för upp till 4 GB LPDDR3 i 1 067 MHz. Det ger en bandbredd på 17,1 GB/s, vilket möjliggör en maximal skärmupplösning på upp till 2 560 x 1 600 pixlar. Denna följs av den nära nog identiska Atom Z3740 med klockfrekvensen 1,8 GHz.

Näst på tur står Atom Z3770D och Z3740D, där den huvudsakliga skillnaden gentemot tidigare nämnda modeller är en ensam minneskanal med stöd för 2 GB DDR3L-RS i 1 333 MHz. Det ger en bandbredd på 10,6 GB/s och en maximal upplösning på 1 920 x 1 200 pixlar.

Medan ovanstående processorer stöder både Windows 8.1 och Android är instegsmodellerna Atom Z3680 och Z3680D endast avsedda för den sistnämnda. Här gäller istället två kärnor i upp till 2,0 GHz med olika minneskonfigurationer samt upplösningar på 1 920 x 1 200 respektive 1 280 x 800 pixlar.

Gemensamt för samtliga nykomlingar är grafikdelen Intel HD Graphics med fyra beräkningsenheter på upp till 667 MHz, med stöd för DirectX 11 och Open GL ES 3.0. Intel fokuserar däremot inte på prestanda i spel utan sätter mediaförmågorna i främsta rummet med hårdvaruacceleration för H.264, VP8 samt HDCP 1.4 och 2.1

Intels nya plattform levererar en uppsjö inbyggda funktioner för kameror. Det finns hårdvarustöd för att fånga bilder i 8 till 13 megapixel, videoinspelning i 1080p60, snabbfoto i Burst Mode samt Zero Shutter Lag och brusreducering för mindre optimala ljusförhållanden.

Burst Technology 2.0

Föregångarna Medfield, Clover Trail och Clover Trail+ levererades med Burst Technology, vilket kort och gott oftast kallas för turbo. De angivna klockfrekvenserna är "upp till"-värden och det samma gäller för Bay Trail-T, som nu begåvas med en optimerad variant av samma teknik.

Utöver de arkitektoniska förbättringarna i Silvermont, som medför högre prestanda per klockcykel, sägs Intel Burst Technology 2.0 vara avgörande för att klämma fram mesta möjliga prestanda ur systemkretsen. Medan klockfrekvenserna kontrollerades av operativsystemet i tidigare generationer kommer Bay Trail-T med inbyggda funktioner, som hela tiden bevakar effektförbrukningen och temperaturerna och styr klockfrekvenserna därefter.

Nytt för Bay Trail-T är även att kretsen kan dra nytta av andra avstängda, eller för tillfället nedklockade, funktioner. Outnyttjat termiskt utrymme i grafikdelen, kameradelen eller rentutav enhetens skärm kan nyttjas av de fyra kärnorna för att höja frekvenserna till maxvärdet (2,4 GHz för Z3770 och Z3770D).

Intel nämner inget om den faktiska energiförbrukningen, men tidigare uppgifter gör gällande att det rör sig om cirka två watt Scenario Design Power (SDP) och uppåt. Det är detta värde som plattformen förväntas förbruka i genomsnitt vid vad Intel definierar som normal användning.

Andra rykten talar för ett TDP-värde på runt sju watt, vilket är vad plattformen tillåts förbruka under kortare intervaller. Vid behov kan kretsen således förbruka mer energi än vad enhetens kyllösning klarar av att avleda under långvarig belastning. När kretsen väl slår i det termiska taket går den ner till lägre spänningar och klockfrekvenser, för att förhindra överhettning.

Prestanda

Intel sätter användarupplevelsen i centrum med Bay Trail-T och lägger ingen större vikt på prestandasiffror i diverse tester. Halvledarjätten uppger dock att de nya processorkärnorna ska ge två till tre gånger högre prestanda än föregående generation Clover Trail med Atom Z2760 medan grafikdelen ska vara hela 4,5–5,0 gånger snabbare.

I heltalsprestanda, där Silvermont-arkitekturen ska vara särskilt stark, utlovar Intel drygt 50 procent högre prestanda än Qualcomms flaggskepp Snapdragon 800 vid användningen av en tråd. Atom Z3770 seglar enligt Intels siffror även förbi Nvidia Tegra 4 med goda marginaler. Vid användning av alla fyra trådar ska den nya plattformen dra iväg ytterligare och lämna konkurrenterna i kölvattnet.

Intel jämför även mot tidigare generationer surfplattor med Windows RT och Windows 8, där företaget visar upp markanta förbättringar gentemot tidigare lösningar. Det innefattar föregående generationer och konkurrerande lösningar från Qualcomm respektive Nvidia. Värt att notera är att Intel inte publicerar några jämförande tester av grafikprestandan i Atom Z3770 mot varken Qualcomm Snapdragon 800 eller Nvidia Tegra 4.

Tillgänglighet och pris

De första produkterna med Intel Bay Trail-T väntas lanseras i samband med Windows 8.1 den 17–18 oktober. Den nya plattformen är avsedd för produkter i prisklasser mellan 199 och 599 dollar, men i vanlig ordning är det upp till tillverkarna att bestämma den slutgiltiga prissättningen.