Spelhuset Valve är mest känd för distributionstjänsten Steam, som står bakom en betydande andel av den digitala spelförsäljningen världen över. I dagsläget är Microsoft Windows det självklara valet för spelentusiaster, men det hoppas Valve ändra på genom att göra Linux till en lika bra plattform för ändamålet.

På evenemanget Linuxcon talar Valves grundare Gabe Newell om att Linux och öppen källkod är framtiden för spel. Detta trots att kombinationen spel och Linux idag är så gott som obetydligt med mindre än en procent av marknaden.

På sikt ser Newell öppna och "innovationsvänliga" ekosystem som vägen framåt. Han menar att bristen på spel är det enda som håller Linux tillbaka. Samtidigt påpekar han att det krävs bättre drivrutiner och utvecklarverktyg för att plattformen ska få upp farten och hoppas att Valves portning av Left 4 Dead 2 till Linux ska visa vägen för andra spelutvecklare.

Newell har vid tidigare tillfällen kritiserat Windows 8 och kallat operativsystemet för en katastrof för PC-industrin på grund av den hårdare kontroll Microsoft valt att utöva över ekosystemet.

[quote]Next week we're going to be rolling out more information about how we get there and what are the hardware opportunities we see for bringing Linux into the living room.[/quote]

Newell har tidigare pratat om konceptet Steam Box, en egen spelkonsol som enligt rykten ska baseras på Linux. Medan Steam Box inte nämns vid namn avslöjar han att Valve under nästa vecka kommer släppa mer information om framtiden för detta koncept och Linux in i vardagsrummen.