Lanseringen av Battlefield 4 är en av årets största händelser i spelbranschen och även något som knappast går obemärkt förbi i datorvärlden. Actionfyllda kartor och imponerande specialeffekter kräver en hel del kraft under huven, vilket övertalar många skrivbordssoldater till att inhandla nya komponenter.

Battlefield 4 ingår i AMD:s utvecklingsprogram Gaming Evolved. I praktiken innebär det att AMD arbetar tillsammans med utvecklarna på DICE för att se till att spelet fungerar särskilt bra med grafikkort i Radeon-serien, framförallt när det kommer till optimerade drivrutiner.

Det finns dock ytterligare en poäng med överenskommelsen. AMD är "exklusiv hårdvarupartner" och har därmed alla rättigheter till att marknadsföra datorer och komponenter med Battlefield 4, något som orsakar en del ståhej på återförsäljarsidan – inte minst eftersom även datorsystem med Intel-processorer berörs.

Butiker får exempelvis inte bygga särskilda speldatorer och hävda att dessa är anpassade för Battlefield 4, såtillvida att dessa inte uteslutande bygger på AMD-komponenter. Det är inte heller tillåtet att "bundla" spelet i uppgraderingspaket med Intel-processorer eller marknadsföra andra konkurrerande produkter tillsammans med Battlefield 4.

Samtidigt pekar mycket mot att AMD själva planerar att skicka med Battlefield 4 till utvalda grafikkort. Det har tidigare talats om att spelet ska ingå i kampanjen Never Settle, men det kan även tänkas bli andra typer av erbjudanden, inte minst i samband med lanseringen av Radeon 200-serien.