Med siktet inställt på vardagsrummet och spelande framför tv-apparaten lanserar Valve Steam Controller. Som namnet antyder handlar det om en handkontroll skräddarsydd för Steam-spelande, där företaget satsar på att trycka in en hög olika funktioner.

Själva enheten har två pekplattor som ersättare till de traditionella analoga spakarna. För att fortfarande kunna ge fysisk återkoppling har Valve implementerat ett nytt haptiskt system, vilket med vibrationer i olika omfattning ska kunna informera spelaren om vad som pågår.

De två pekplattorna kompletteras av en pekskärm placerad i mitten. Tanken är att presentera information och funktioner knutet till nuvarande spel, där det är upp till utvecklarna vad som visas. För att fokus inte ska behöva flyttas ned till händerna visas motsvarande funktion dessutom på huvudskärmen vid berörning.

Valve avrundar kontrollen med sammanlagt 16 olika knappar vilka kan ställas in olika beroende på spel. Användare kan dessutom dela inställningar med varandra för att lättare kunna utnyttja eventuellt optimala konfigurationer.

Steam Controller lanseras till en början i samma betaprogram som tidigare presenterade Steam Machines. Testversionen är dock endast en prototyp – anslutning sker via USB-kabel snarare än trådlöst, och pekskärmen i mitten är ersatt av knappar.

Mer information finns på officiella webbplatsen. Där finns även material om veckans övriga två Valve-lanseringar – operativsystemet Steam OS och hårdvarusatsningen Steam Machines.