Processortillverkaren AMD är sedan urminnes tider synonymt med x86-processorer, men har det senaste året gått ut med planer att anamma ARM-baserade lösningar. Enligt tidigare tillkännagivanden lanserar företaget under nästa år processorer för inbyggda system och servrar.

Nu uppger källor till SweClockers att AMD planerar att lansera minst en processor med ARM-arkitektur för konsumentmarknaden. Syftet är att slå sig in på den växande marknad för Android-baserade surfplattor, vilket även skulle betyda att AMD tar sikte på konkurrenter som Qualcomm, Samsung, Nvidia och Intel.

Den kommande systemkretsen innehåller ett hittills okänt antal kärnor med instruktionsuppsättningen ARMv8, vilket ger 64-bitars minnesadressering och innebär användningen av arkitekturen Cortex-A57 eller Cortex-A53. För grafiken står företagets egna arkitektur Graphics Core Next (GCN), som känns igen från Radeon HD 7000-serien.

Den ARM-baserade systemkretsen tillkännages under årets fjärde kvartal i samband med publiceringen av AMD:s uppdaterade produktplaner för konsumentmarknaden. Lanseringen äger rum någon gång under 2014.