Efter att specifikationerna, tekniska detaljer och en grundlig genomgång av Radeon R9 290X läckt ut på nätet återstår inte många detaljer. Nu läggs den sista och viktigaste pusselbiten på plats när det nya flaggskeppet prestandatestas av den kinesiska webbsidan Pconline.

I det nu gamla prestandatestet 3DMark 11 hamnar nykomlingen en bit bakom Geforce GTX Titan och presterar i nivå med ett GTX 780, medan situationen är den omvända i mer moderna 3DMark Fire Strike. Samma blandade kompott av resultat syns även i de spelorienterade testerna.

AMD:s Radeon R9 290X passerar ett Geforce GTX Titan i Metro: Last Light och Sleeping Dogs, men tappar mark i Battlefield 3 och Call of Duty: Black Ops 2. I övriga speltester presterar de båda flaggskeppen förhållandevis jämnt, med en marginell fördel för Geforce GTX Titan.

Siffrorna för strömförbrukning och temperaturer visar en mindre positiv sida av Radeon R9 290X. Värt att påpeka är att resultaten är hämtade med Furmark, ett test som utsätter grafikkorten för orealistisk belastning och som både AMD och Nvidia stryper i varierande grad. Resultaten bör därför tas med en stor nypa salt.

Det är än så länge inte känt när Radeon R9 290X ska finnas ut på marknaden. Mycket talar dock för en säljstart i samband med lanseringen av Battlefield 4, som släpps den 29 oktober i Nordamerika.