Tidigare under hösten presenterades konceptet Phonebloks – en modulär telefon där allt från processor till antenner, lagring, batteri och kamera skulle gå att byta ut i efterhand. Konceptet som enligt många ansågs för bra för att vara sant har nu fått uppbackning av den numera Google-ägda mobiljätten Motorola.

Led by Motorola’s Advanced Technology and Projects group, Project Ara is developing a free, open hardware platform for creating highly modular smartphones. We want to do for hardware what the Android platform has done for software: create a vibrant third-party developer ecosystem, lower the barriers to entry, increase the pace of innovation, and substantially compress development timelines.

Motorola har arbetat på Project Ara under en längre tid med målet att bygga en öppen hårdvaruplattform, där praktiskt taget alla komponenter i en telefon ska gå att byta ut i efterhand. Företaget har redan tagit fram olika designer för Project Ara och gemensamt för samtliga är att de baseras på ett endoskeleton.

Endoskeleton lägger grunden för telefonerna och är en strukturell ram som håller modulerna på plats. En modul kan vara allt från en processor, extrabatteri till en ny skärm i fronten, eller att det utrymmet delas upp för att husera en skärm såväl som ett fysiskt tangentbord. Tanken är även att göra Project Ara och hårdvaran till ett öppet ekosystem för att "göra för hårdvaran vad Android har gjort för mjukvaran".

Motorola ser vikten i att ha en stor community i ryggen och samarbetar därför med Dave Hakkens, skaparen av konceptet Phonebloks, som på kort tid fått en stor skara entusiastiska anhängare. Till vintern kommer Motorola släppa en Alpha-version av ett Module Developer's Kit (MDK) och ska inom de kommande månaderna bjuda in utvecklare för att skapa moduler till Project Ara.