Den första generationen av Microsofts surfplattor i serien Surface blev knappast någon succé. Särskilt illa gick det för den ARM-baserade Surface RT, där åtskilliga miljoner osålda enheter tvingade jätten att skriva ned lagervärdet med motsvarande sex miljarder kronor. Det talas därför om att Microsoft inte helt oväntat är betydligt försiktigare med produktionsvolymerna av den andra generationen, som nu är aktuell hos svenska återförsäljare.

Nu uppger Microsoft att efterfrågan på den x86-baserade premiummodellen Surface Pro 2 är högre än väntat och att detta lett till en global brist på surfplattan. I den egna webbutiken finns modellen med 64 GB lagring för omgående leverans medan utgåvorna med 128 och 256 GB ska skickas senast den 15 december. Däremot anges inget leveransdatum för surfplattan med 512 GB lagringsutrymme.

Trots den påstådda bristen har dock flera svenska återförsäljare Surface Pro 2 i lager, däribland Siba och Mediamarkt. Enligt uppgifter till SweClockers råder heller ingen rusning efter modellen, däremot har flera butiker plockat bort surfplattorna ur sortimenten på grund av oklara leveransdatum. Microsoft siktar på att kunna ge ett mer konkret besked om tillgången inom de närmaste dagarna.