Trots att OLED-tekniken utvecklats i flera decennier är det fortfarande en bra bit kvar innan den kan utmana dagens LCD-baserade skärmpaneler. Den största utmaningen är att sänka tillverkningskostnaderna, som i dagsläget är flerfaldigt högre än för konventionell LCD-teknik.

Det amerikanska företaget Kateeva har i flera år experimenterat med att använda teknik från bläckstråleskrivare för att skapa OLED-dioder på stora substrat. Nu presenteras den jättelika maskinen Kateeva Yieldjet, som sägs vara världens första OLED-skrivare för volymproduktion av skärmpaneler.

Enligt tillverkaren innehåller Yieldyet tre stora tekniska genombrott. Först och främst kan lysdiodernas livslängd fördubblas tack vare att utskriften sker i en kammare fylld av kvävgas. Andra tillverkningsmetoder använder istället vakuumkammare som är dyra och svåra att hantera.

Dessutom avger maskinen tio gånger färre partiklar än konventionella metoder, vilket minskar behovet av dyra och avancerade reningssystem. Sist men inte minst utlovas en mer uniform yta tack vare att maskinens räckvidd är fem gånger större än normalt.

Bläckstråleskriven OLED i 4K och högre

Den nya bläckstråletekniken ska i första hand klara av att skapa konventionella pixelmatriser på upp till cirka 120 pixlar per tum, vilket gör det möjligt att tillverka paneler med 4K-upplösning på 31 tum och uppåt. Kateeva siktar dock högre än så utvecklar även andra former av pixelmatriser som ska vara bättre lämpade för bläckstråleutskrift. Detta ska öppna upp för tillverkning av skärmar för mobila enheter på uppemot 400 ppi.

Företaget arbetar nu tillsammans med kunder i Asien för att utveckla den nya bläckstråletekniken med målet att kunna använda den i kommersiell volymproduktion. Förhoppningen är en markant sänkning av tillverkningskostnaderna för OLED-paneler, som sägs ha en potential att bli 30 procent billigare än nuvarande LCD-teknik.

Källa: OLED-info.