För några dagar sedan avslöjade Sveriges Radio att Säkerhetspolisen förhandlar med svenska internetoperatörer för att sätta upp ett automatiskt system för utlämning av svensk datatrafik. Enligt lag måste operatörerna lagra all metadata i minst sex månader och det är dessa databaser som Rikspolisstyrelsen nu vill ha direktåtkomst till.

I ett standardiseringsdokument som beskriver gränssnittet framkommer det nu att det inte enbart är polisen som ska få tillgång till systemet. Utöver Säkerhetspolisen och de 21 polismyndigheterna ingår även Tullverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kustbevakningen och Skatteverket. Det innebär att tusentals personer kan få direktåtkomst till de svenska operatörernas loggar.

Av dokumenten framgår även vad det är för typ av data som kan begäras ut av myndigheterna. I detta ingår så gott som allt utom själva innehållet i kommunikationen, inklusive IP-adresser till sändare och mottagare, tidsstämplar, datatyp och protokoll som används.

För mobilanvändare lagras alltifrån positionsdata till SIM-kortets identifikationsnummer. Myndigheterna kan även begära ut vilka kontokortsnummer som använts för att fylla på ett kontantkort eller betala för andra tjänster. Sammanlagt används hundratals variabler för att spåra svenska tele- och datakunder.