I slutet av september tillkännagav speljätten Valve konceptet Steam Machines med speldatorer baserade på det egna operativsystemet Steam OS. Syftet är att uppmuntra datortillverkare till att skapa persondatorer för vardagsrummet och inte minst knyta samman dessa med speltjänsten Steam.

Nu presenterar den amerikanska datorbyggaren Ibuypower en modell baserad på just Steam Machines. Den iögonfallande datorlådan är vit till färgen och har integrerad samt programmerbar LED-belysning. Storleksmässigt sägs prototypen vara större än Playstation 4 men mindre än Xbox One.

På komponentsidan återfinns en "flerkärnig" processor från AMD tillsammans med grafikkortet Radeon R9 270. Till detta hör 500 GB hårddisk, trådlöst nätverk samt Bluetooth. I paketet ingår även Valves uppmärksammade handkontroll Steam Controller.

Det stora huvudnumret är däremot prislappen, som ska stanna på 499 dollar. Det är samma pris som exempelvis Xbox One, detta trots att enbart grafikkortet går loss på cirka 180 dollar. Komponenterna ska räcka till för att köra de flesta Linux-baserade spel från Steam i 1080p och 60 FPS. Lanseringen äger rum någon gång 2014.

Källa: The Verge.