Skärmar och nya gränssnittet för 4K-upplösning är inte enbart på framfart inom stationära datorer och tv-apparater. Utvecklingen fortsätter i ett rasande tempo på mobilsidan, där bland annat möjligheten att strömma högupplöst videomaterial till en extern skärm står på agendan.

Nu tillkännager Silicon Image vad som sägs vara världens första helhetslösning för MHL 3.0, vilket innebär att tillverkare kan börja implementera tekniken i sina produkter. Den största nyheten gentemot MHL 2.0 är dubblerad bandbredd, vilket möjliggör strömning av videomaterial på upp till 3 840 x 2 160 pixlar i 30 Hz. Det tillkommer även stöd för att koppla i flera externa skärmar samtidigt.

Det blir även möjligt att ta emot inmatningar från en pekskärm eller koppla in exempelvis ett tangentbord, mus eller masslagringsenhet, samtidigt som video strömmas till en extern skärm. En annan finess är snabbare laddning via MHL då den nya standarden har stöd för batteriladdning på upp till tio watt.

Vilka enheter som får MHL 3.0 eller när de kan tänkas hitta ut på marknaden framgår inte, men det dröjer sannolikt till slutet av nästa år eller början på 2015.