Lanseringen av Windows 8 blev startskottet för Microsofts vision att leverera en enhetlig användarupplevelse över alla operativsystem, någonting som idag inte sträcker sig längre än det grafiska gränssnittet. Det här kan det bli ändring på med lanseringen av "Threshold", som i april väntas bli avtäckt på Build 2014.

Bloggaren Paul Thurrott skriver att Microsoft i dagsläget planerar att döpa om Threshold till Windows 9 istället för att märka det till en ny version av Windows 8. Det här till följd av att företaget vill börja om på ny kula med uppdateringen efter debaclet kring Windows 8.

Bland nyheterna i Threshold väntas det nya gränssnittet uppdateras till version 2.0. Det är ännu oklart vilka förändringar det kommer innebära, men en av dem väntas vara möjligheten att köra applikationer från Microsoft Store i fönster på skrivbordet. Även startmenyn väntas återinföras med uppdateringen.

Tidigare uppgifter talar för att uppdateringen ska ge Microsofts plattformar fler gemensamma element, där tanken är att tjänster, som Office och Bing, men även administration ska fungera snarlikt. Det är även möjligt att plattformarna får en gemensam applikationsbutik och stöd för den personliga assistenten "Cortana".

Medan Microsoft väntas avtäcka många nyheter i Threshold på Build 2014 kommer mjukvaruutvecklare inte få tillgång till en Alpha-version. Istället planerar Microsoft leverera totalt tre milstolpar, exempelvis Beta och Release Candidate, innan den planerade lanseringen i april 2015.