Hösten och vintern 2013 präglades av grafikkortslanseringar och detta fortsätter även i det nya året. Näst på tur står Nvidia, som inom de närmaste månaderna kommer att introducera de första kretsarna med arkitekturen Maxwell – efterträdaren till dagens Kepler.

Källor till SweClockers uppger nu att Nvidia informerat partnertillverkare om att det blir ett nytt grafikkort redan den 18 februari. Det handlar om mellanklassaren Geforce GTX 750 Ti, som modellnamnet till trots kommer att innehålla en ännu okänd krets baserad på just arkitekturen Maxwell.

De exakta detaljerna är ännu inte kända, men mycket talar för att Maxwell åtminstone i den första inkarnationen stannar kvar vid dagens 28 nanometersteknik. Det kan dock tilläggas att halvledartillverkaren TSMC beräknas vara redo att producera kretsar i 20 nanometer under årets första kvartal.

Huvudnyheten i arkitekturen Maxwell är stöd för unified virtual memory, vilket gör det möjligt för GPU och CPU att dela adressrymd. Denna finess finns visserligen redan i gränssnittet CUDA, men Maxwell levererar sannolikt någon form av hårdvarustöd för att förenkla minneshanteringen och minska overhead.

En annan nyhet är att Maxwell ska innehålla en egen 64-bitars ARM-processor med den egenutvecklade arkitekturen Denver. Denna ska kunna användas för att undvika att ta omvägen via CPU, vilket ska ge betydande prestandavinster i GPGPU-relaterade scenarion. Det är dock inte säkert att alla varianter av Maxwell har inbyggd ARM-processor.

Samma källa uppger att nya Geforce GTX 750 Ti kommer att ersätta dagens Geforce GTX 650 Ti Boost och därmed ta plats någonstans i prisspannet 1 300–1 600 kronor inklusive moms.