Det är en fortsatt krokig väg fram till premiären för AMD:s grafikgränssnitt Mantle. Med både Battlefield 4 och demoversionen av Star Swarm redo saknas bara en passande drivrutin, något som visat sig vara lättare sagt än gjort.

Drivrutinspaketet Catalyst 14.1 skulle dyka upp på torsdagsmorgonen, men i sista sekund stod det klart att schemat inte skulle hålla. Enligt AMD sätter ett envist installationsproblem käppar i hjulet och nu verkar det som att drivrutinen kan dröja ytterligare en tid.

På Twitter skriver Catalyst-chefen Terry Makedon om att problemen kvarstår och att drivrutinen förmodligen inte färdigställs under dagen. Såtillvida att AMD:s utvecklare inte arbetar över helgen ser det därmed ut som att Catalyst 14.1 dröjer till åtminstone i början av nästa vecka.

Catalyst 14.1 är den första drivrutinen med stöd för AMD Mantle. Full prestanda utlovas för Radeon R9 290X, R9 290, R7 260X, HD 7790 samt den integrerade grafikdelen i Kaveri APU. Mantle fungerar även med övriga GCN-baserade grafikkort, dock med förbehållet att prestandan inte är vad den borde vara, något som ska rättas till i framtida uppdateringar.

Läs "AMD lanserar Mantle i betaversion"

[10:45] Uppdatering

På lördagsmorgonen släppte AMD den första betaversionen av Catalyst 14.1, men inte för allmänheten. Enligt tidigare uppgifter ska media och andra testare få minst 24 timmar på sig att utvärdera drivrutinen. Därefter ska mjukvaran publiceras på AMD:s webbplats, vilket därmed ser ut att ske tidigast söndagen den 2 februari.