Under våren planerar Microsoft åtgärda en av de mest kritiserade aspekterna med det senaste operativsystemet, nämligen integrationen mellan det traditionella skrivbordet och det pekskärmsanpassade Modern. I en uppdatering till Windows 8.1 ska Microsoft införa flera åtgärder för att smälta samman de båda systemen och göra livet enklare för skrivbordsanvändare.

Enligt källor till Zdnet kan den kommande uppdateringen till Windows 8.1, Update 1, skjutas på framtiden. Medan tidigare uppgifter talat för en lansering den 11 mars ska Update 1 istället släppas under Patch Tuesday i april, vilket skulle innebära att uppdateringen rullas ut den 8 april. Vad förseningen beror på framgår inte.

Bland nyheterna i uppdateringen väntas fler möjligheter att skala om text och ikoner för att passa skärmar med olika punkttäthet, avstängningsalternativ på startskärmen, funktion att kunna högerklicka på appar för att få upp en musvänlig meny och en namnlista med förmågan att stänga eller minimera individuella appar.

Bortom det nya gränssnittet syns även möjligheten att fästa Modern-appar på aktivitetsfältet, med tillhörande miniatyrvy. En tidigare läckt testversion av Windows 8.1 Update 1 ska även hoppa över startskärmen och starta direkt på skrivbordet på datorer som saknar pekskärm.

Avslutningsvis är en annan förändring att Microsoft arbetat på att dra ned resursanvändningen i Windows 8.1, vilket ska möjliggöra partnertillverkare att ta fram mer prispressade surfplattor med operativsystemet.