I januari avslöjade SweClockers att den nya arkitekturen Maxwell var på ingång och att lanseringen inleds i mellanklassen med Geforce GTX 750 Ti och GTX 750. Det har hittills stått oklart vilka förändringar som syns i den nya arkitekturen, men nu avslöjas nya detaljer och slår hål på tidigare rykten.

Medan tidigare skärmdumpar av GPU-Z antytt om mindre förändringar gentemot dagens Kepler, avslöjar Videocardz att skillnaderna i Maxwell är signifikanta. Först och främst ändras strukturen på SMX-klustren, som numera går under namnet SMM och huserar 128 CUDA-kärnor – ned från 192 stycken i Kepler. För att kompensera har antalet instruktioner per klockcykel (IPC) för varje kärna ökat.

Grafikkretsen GM107 i sitt fulla utförande har fem SMX-kluster, vilket ger totalt 640 CUDA-kärnor. Detta är således fallet med Geforce GTX 750 Ti, som tidigare avlästs fel i GPU-Z och trotts ha 768 CUDA-kärnor. Vidare till GTX 750 har det ett SMX-kluster avstängt, vilket ger 512 CUDA-kärnor.

Därtill ska grafikkretsen ha ett TDP-värde på 60 watt, vilket möjliggör de nya grafikkorten att dra ström endast från PCI Express-kontakten. De allra flesta partnertillverkarna väljer dock att sätta dit en 6-pinsanslutning, för att ge högre utrymme för överklockning.

Vidare till Maxwell syns ett markant förstorat L2-cacheminne, som är mycket mindre i Kepler. Cacheminnet i föregångaren GK107 ligger endast på 256 KB medan det i GM107 kliver upp till 2 048 KB (2 MB). En annan prestandaförbättring är en ny schemaläggare gentemot Kepler.

Maxwell introducerar även snabbare H.264-avkodning och -kodning samt förbättrad Nvidia Video Codec (NVENC), som används för bland annat företagets egna inspelningsfiness Shadowplay. Avslutningsvis syns ett nytt strömsparläge vid namn GC5, som beskrivs som ett low sleep state och kan vara en kontring till AMD:s teknik Zerocore, vilket introducerades med Radeon HD 7970 i slutet av 2011.

Maxwell i 20 nanometer dröjer

Först ut med arkitekturen Maxwell är den redan nu vida omtalade grafikkretsen GM107, men även en mindre påkostad variant vid namn GM208, som framförallt väntas riktas mot bärbara datorer. Gemensamt för båda är att de tillverkare på den idag gamla tillverkningstekniken 28 nanometer.

De högpresterande kretsarna GM200, GM204 och GM206 dröjer till ett senare datum och ska introduceras på 20 nanometer. Det råder dock oklarheter när den nya tekniken är redo för produktion i större omfattning och även mobila systemkretsar med den nya tekniken lyser med sin frånvaro.

Av allt att döma dröjer Maxwell med den nya tillverkningstekniken och därmed även i de högre prestandasegmenten till någon gång under årets andra hälft.