Apple tog industrin på sängen med lanseringen av Ipad, en produktserie som länge dominerat marknaden för surfplattor. Det stod dock tidigt klart att det endast var en fråga om tid innan prispressade modeller med Google Android skulle passera Apple försäljningsmässigt, en brytpunkt som enligt analysfirman Gartner inträffade under det förra året.

Med en tillväxt på 127 procent tar Android täten med en marknadsandel på hela 61,9 procent, motsvarande cirka 121 miljoner sålda enheter. Apples försäljning ökade med 14,5 procent, men marknadsandelen krympte från 52,8 procent för det föregående året till 36 procent under 2013.

I samma rapport syns siffror för Microsoft Windows, som har en lång väg kvar att gå för att på allvar ta sig an Android och Apple Ipad. Medan antalet sålda enheter ökad med 347 procent blir resultatet en marknadsandel på endast 2,1 procent.

As the Android tablet market becomes highly commoditized, in 2014, it will be critical for vendors to focus on device experience and meaningful technology and ecosystem value — beyond just hardware and cost — to ensure brand loyalty and improved margins.

Anledningen till marknadsskiftet tillskrivs att Android-surfplator sjönk i pris under året och samtidigt kunde erbjuda "adekvata specifikationer". Gartner varnar dock tillverkare att de under 2014 måste fokusera mer på användarupplevelsen och andra mervärden för att bibehålla sina vinstmarginaler.

Rapporten visar även antalet sålda surfplattor mellan olika tillverkare. Här är Apple fortsatt störst med god marginal, men Samsungs explosionsartade tillväxt på 436 procent under 2013 talar för att den koreanska elektronikjätten kan komma att hota Apples position inom en snar framtid. På tredje plats syns Asus, följt av amerikanska Amazon och kinesiska Lenovo.

Analysfirman påpekar att siffrorna inte innefattar hybrider och att den kategorin endast låg bakom en bråkdel av den totala försäljningen. Detta tror Gartner att det kommer bli ändring på under 2014 i takt med att fler alternativ blir tillgängliga för konsumenter, som inte längre vill hantera flera enheter i vardagen.