Den explosionsartade tillväxten inom smarta telefoner och surfplattor börjar avta, och nu söker sig tillverkare nästa stora trend. En het potatis under årets upplagor av CES och MWC var smarta enheter, i synnerhet armband eller "klockor" som placeras på användarens handled.

Nu avslöjar Google sin satsning på smarta klockor med Android Wear, en ny version av Android där tjänsten Google Now är i centrum. Tanken är att klockorna ska vara sammanlänkade med en mobiltelefon för att hämta notifieringar. Användaren ska även kunna interagera med klockan för snabb åtkomst av allt från resultat från ett sportevenemang till SMS och möjligheten att svara på dessa.

Likt tidigare satsningar på smarta klockor är träningsfinesser i fokus även för Android Wear. Enligt Google kommer det vara möjligt att få tillgång till data som hastighet, avstånd och beräknad tid att ta sig till destinationen med olika färdmedel. Med andra ord är även Google Maps en central del i operativsystemet.

I samband med tillkännagivandet släpper Google även en Developer Preview med utvecklingsverktyg (SDK), som gör det möjligt att anpassa Android-applikationer för att skicka notifieringar till armbandsur med Android Wear. Google noterar även att Android Wear fungerar bra med Androids notifieringssystem och att många applikationer därmed redan bör fungera.

Först att tillkännage smarta klockor med Android Wear är LG med G Watch, som utvecklas i nära samarbete med Google och ska anlända under årets andra kvartal. Kort därefter ska Motorola släppa Moto 360, som ironiskt nog sticker ut genom att ha en design som påminner om ett vanligt armbandsur.