Små och enkla enkortsdatorer är en vanlig företeelse för inbyggda system, men har på senare år växt i popularitet även bland teknikentusiaster. Nu lanserar Nvidia Jetson TK1 Developer Kit, som med den senaste systemkretsen Tegra K1 riktas mot båda målgrupper.

Processorn har fyra kärnor ARM Cortex-A15 och 192 CUDA-kärnor signerade Kepler, som med klockfrekvensen 850 MHz ger en beräkningskraft på 326 GFLOPS. Tillsammans med verktyg för C/C++ baserade på Nvidia CUDA ska den vara lättare att programmera för än FPGA, digital signalprocessorer (DSP) eller skräddarsydda lösningar, vilka ofta används för inbyggda system.

– Tegra K1 kan ändra vad som är möjligt i den robusta och industriella inbyggda marknaden. Vi räknar med att kunna erbjuda lösningar under 10 watt, som tidigare förbrukat 100 watt eller mer, säger Simon Collins, produktansvarig på GE Intelligent Plattforms.

Kretskortet huserar förutom Nvidia Tegra K1 även 2 GB primärminne och 16 GB lagring enligt standarden eMMC 4.51. För anslutningar finns bland annat en SATA, Mini PCI Express (halvstorlek), minneskortläsare (SD/MMC), HDMI 1.4, USB 3.0, USB 2.0 och Gigabit Ethernet. Det toppas av portar för seriell och data, samt signalstöd för DP/LVDS, Touch SP1 1x4 + 1x1 CSI-2, GPIO, UART, HSIC och i2c.

Nvidia Jetson TK1 Developer Kit kostar 192 dollar, motsvarande cirka 1 550 kronor inklusive moms och leveranserna inleds i april för den amerikanska marknaden. Zotac planerar även att ta enkortsdatorn till Europa, mer specifikt Tyskland och Storbritannien. När och om den dyker upp i Sverige är ännu inte känt.