Att Microsoft ersatt den klassiska startmenyn med ett pekskärmsanpassat gränssnitt har knappast undgått någon och särskilt inte den som föredrar det traditionella skrivbordet. Efter häftig kritik återinfördes visserligen startknappen i Windows 8.1, men nu ser det ut som att kovändningen blir total.

På utvecklarkonferensen Build 2014 tillkännager Microsoft att den klassiska startmenyn återinförs i en kommande uppdatering till Windows 8.1. Denna gång handlar det inte om någon genväg till startskärmen utan om en startmeny av traditionell snitt – komplett med genvägar och sökfält.

I den nya menyn återfinns dessutom en avdelning för paneler från gränssnittet Modern samt en synlig meny för att stänga av, logga ut eller försätta datorn i viloläge. Det blir även ett utfällbart alternativ för kontrollpanelen.

Ytterligare en flirt med skrivbordsanvändare är nyheten att kunna köra Modern-appar i fönster, precis som vilket Win32-program som helst. De båda programtyperna samsas i startmenyn och aktivitetsfältet. Skillnaderna mellan de båda blir därmed nästintill transparent för användaren.

Dagens pekskärmsanpassade startskärm stannar kvar och blir sannolikt ett valbart alternativ till den återinförda startmenyn. Precis som i nuvarande Windows 8.1 kommer det gå att välja mellan att låta datorn starta till Modern eller gå direkt till skrivbordet.

Den 8 april planerar Microsoft att släppa en större uppdatering till Windows 8.1. Startmenyn och Modern-appar i fönster ingår dock inte i denna utan dyker upp i en ny uppdatering senare under året.

Källa: Neowin.