Efter åtskilliga varningar och uppmaningar om att byta operativsystem upphör idag supporten för det över 12 år gamla Windows XP. Än idag används operativsystemet i nära 28 procent av alla datorer, enligt siffror från Net Applications, men att stanna kvar innebär från och med idag vissa säkerhetsrisker.

I praktiken innebär detta att Windows XP framöver kommer bli mer mottagligt för virus och skadlig kod. Flera antivirusutvecklare har däremot utlovat fortsatt stöd för Windows XP, men då Microsoft inte längre kommer täppa till kända säkerhetshål i operativsystemets kärna kan dessa ändå utnyttjas.

Trots att stödet upphör finns möjligheten för större företag och myndighet att få det utökat mot en kostnad, som ofta innefattar miljonbelopp. Eventuella uppdateringar som släpps via det programmet kommer dock inte bli tillgängliga för allmänheten.

För den som ännu inte gjort övergången till ett mer modernt operativsystem erbjuder Microsoft ett verktyg, som kan kopiera filer och inställningar till en dator med Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1.