Den 8 april rullade Microsoft ut den första större uppdateringen till Windows 8.1, där mycket handlar om att förbättra gränssnittet för traditionella skrivbordsanvändare. Modern-appar hittar till aktivitetsfältet och det finns numera en avstängningsknapp på startskärmen, men Microsoft stannar inte där utan planerar att införa fler och betydligt större förändringar.

På utvecklarkonferensen Build 2014 avslöjades att startmenyn återinförs i en kommande uppdatering till Windows 8.1 och nu publicerar Neowin en video från presentationen. Den nya startmenyn är en slags hybrid mellan det klassiska ikonsystemet och den befintliga startskärmen.

Den vänstra delen känns igen från tidigare versioner av operativsystemet, inklusive ett sökfält och ett menyval för att stänga av, logga ut eller försätta datorn i viloläge. Den högra spalten är däremot en nedskalad variant av startskärmen med "live tiles" och alla inställningsmöjligheter. Dessutom går panelens storlek att justera.

Den nya startmenyn är en valbar finess och ackompanjeras av fler skrivbordsorienterade nyheter, bland annat Modern-appar i fönster. Microsoft talar dock ännu inte om något lanseringsdatum utan meddelar att nyheterna ska levereras i kommande uppdatering för Windows 8.1.