Tidigare i veckan ogiltigförklarade EU-domstolen datalagringsdirektivet, som EU:s medlemsstater haft att förhålla sig till sedan maj 2006. Beslutet baseras på att domstolen anser att direktivet strider mot medborgares mänskliga rättigheter, att utformningen är trubbig och godtycklig, samt att det inte kräver att uppgifter lagras inom unionens gränser.

Efter EU-domstolens underkännande var det dock oklart hur det skulle påverka den svenska lagstiftningen och om telefoni- och internetoperatörer är fortsatt skyldiga att lagra abonnentinformation i minst sex månader. Efter en analys beslutar Göran Marby, Post- och telestyrelsens (PTS) generaldirektör, att myndigheter inte kommer vidta några åtgärder mot de operatörer som väljer att inte lagra data.

Vår analys av EU-domstolen visar att det finns stora svårigheter med att tillämpa lagen så som den är utformad i dag. [...] I och med att vi meddelat regeringen beslutet kan man säga att vi har tagit initiativ till att lagen (om elektronisk kommunikation) behöver ses över.

Anledningen till beslutet är att det enligt PTS finns "stora svårigheter" att tillämpa den svenska lagen som den är utformad idag, till följd av EU-domstolens underkännande av datalagringsdirektivet. Marby följer senare upp med att deras beslut i praktiken innebär att PTS tagit initiativet till att lagen behöver ses över.

Källa: TT (Sveriges Radio ).