Apple satte en ny ribba på marknaden för bärbara datorer med introduktionen av Macbook Pro med skärmar i Retina-klassen. Japanska Toshiba var bland de första att svara med en Ultrabook i liknande upplösning, vilket nu följs upp av marknadens kanske första bärbara dator med 4K UHD-upplösning (3 840 x 2 160 pixlar).

Modellen heter Satellite P55T och har en 15,6-tumsskärm med IGZO IPS-panel från Sharp, vilket utöver hög ljusstyrka även ska ge mer korrekta färger. Ett led i detta är att varje exemplar är fabrikskalibrerat och har Technicolor-certifikat, vilket gör att datorn även ska passa professionella användare. Därutöver har skärmen pekfunktion och en licens av av Adobe Photoshop Lightroom 5 ingår.

Invändigt huserar en fyrkärnig Core i7-processor med upp till 16 GB DDR3L-minne och för att driva skärmen används grafikkortet AMD Radeon R9 M265X. För lagring nämns en mekanisk hårddisk på 1 TB och lustigt nog framgår ingen information om SSD-lagring i pressmeddelande. Vidare syns en optisk enhet med stöd för läsning och skrivning av skivor i formatet Blu-ray.

På anslutningsfronten är Satellite P55T begåvad med fyra USB 3.0, en Ethernet, en minneskortläsare (SD), två 3,5 mm-anslutningar för ljud-in/-ut och en HDMI 1.4a, vilken kan användas för att driva en extern skärm i 4K UHD-upplösning. På trådlös front tillhandahålls Bluetooth 4.0 och 802.11ac.

Toshiba Satellite P55T lanseras i utvalda marknader den 22 april för 1 499 dollar, motsvarande cirka 12 300 kronor inklusive moms. När och om modellen kommer till Sverige är ännu inte känt.