På CES 2014 visade Linksys den andliga uppföljaren till den välkända WRT-54G-serien, som inte minst fick en trogen skara följeslagare bland open source-anhängare och hemmasnickare. Detta tack vare möjligheten att byta ut den medföljande mjukvaran till mer funktionella varianter baserade på öppen källkod.

Specifikationer: Linksys WRT1900AC

Egenskap

Värde

Processor

ARM-baserad
1,2 GHz dual-core

Minne

256 MB DDR3 SDRAM

Lagring

128 MB

WAN

1 st. Gigabit Ethernet

LAN

4 st. Gigabit Ethernet

Anslutningar

1 st. USB 3.0
1 st. USB 2.0/eSATA

Trådlöst nätverk

802.11 a/b/g/n/ac
2,4 och 5 GHz simultan dual-band
3 spatiella strömmar

Antenner

4 st. externa/löstagbara

Säkerhet

WPA/WPA2 konsument och företag
WEP 64/128-bit

Filsystem

FAT, NTFS, HFS+

Certifieringar

FCC, IC, CE, IEEE, Wi-Fi, Windows 8, DLNA

Pris

– Vår nya trådlösa router kommer att vara den mest kraftfulla i sin klass på marknaden. Vi har lagt oss vinn om att göra den här routern till en dröm för konsumenter med höga krav, säger Mike Chen, vice vd och chef för Linksys produktledning.

I nya Linksys WRT1900AC fortsätter just öppen källkod att vara en huvudingredienserna, närmare bestämt möjligheten att välja mellan Linksys egna mjukvara och OpenWRT, eller derivat av detta. Mer avancerade användare kan därmed skräddarsy mjukvaran för olika behov och situationer.

Själva routern innehåller en dubbelkärnig ARM-processor med 256 MB minne och 128 MB lagring. På anslutningsfronten tillhandahålls fem portar Gigabit Ethernet, varav fyra för det lokala nätverket, samt USB 3.0 och en kombinerad USB 2.0/eSATA för nätverksanslutning av lagringsenheter eller skrivare.

Till trådlöst nätverk används fyra externa antenner med simultan dual-band och stöd för upp till 802.11ac. Det ger maximalt 1,3 Gbps över 5,0 GHz och 600 Mbps via 2,4 GHz-bandet. Till detta hör så kallad Smart Wi-Fi, som via en app gör det möjligt att komma åt det lokala nätverket från exempelvis en mobiltelefon.

Linksys WRT1900AC ska finnas hos svenska återförsäljare inom kort till det rekommenderade cirkapriset 2 200 kronor inklusive moms.