Efter att EU-domstolen ogiltigförklarat det så kallade datalagringsdirektivet väljer svenska teleoperatörer att sluta lagra trafikdata, inte minst sedan Post- och telestyrelsen (PTS) bekräftat att detta innebär att det svenska påbudet nu saknar juridisk grund. Polisen håller dock inte med om den tolkningen.

Enligt Veckans Affärer väljer nu Rikspolistyrelsens chefsjurist Eva-Lotta Hedin att anmäla Tele2 till Post- och telestyrelsen efter att teleoperatören beslutat att stoppa all lagring av trafikuppgifter. Tele2 är dock inte ensamma om att upphöra med trafikdatalagringen, men detta verkar undgått polisen.

– Vi välkomnar att det nu kommer att ske en formell rättslig prövning av vår legala bedömning. Det rör sig om komplicerade juridiska frågor med omfattande konsekvenser och det är otroligt viktigt att PTS ger oss en tydlig vägledning vad man från myndighetens sida anser gäller. Det här är något som vi hela tiden efterlyst och nu hoppas vi att PTS hanterar frågan med största skyndsamhet så att rättsläget klarläggs, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige.

I ett tidigare pressmeddelande uppger dock PTS generaldirektör Göran Marby att det inte längre går att upprätthålla de delar av den svenska lagen om elektronisk kommunikation som tvingar teleoperatörerna att lagra allt ifrån när och till vem en person ringer till metadata från SMS, e-post och tillhandahållna IP-adresser.

– Lagen om elektronisk kommunikation finns bland annat till för att värna enskildas integritet och dessa skyddsregler gäller även fortsättningsvis. Däremot ser vi stora svårigheter att vidta åtgärder utifrån de särskilda reglerna om datalagring som utgör undantag från de integritetsskyddande reglerna, säger PTS generaldirektör Göran Marby.