Sökjätten Google har för vana att samarbeta med tillverkare för att släppa hårdvara under egen flagg med höga specifikationer för pengarna, där två tydliga exempel på telefonsidan är Nexus 4 och senaste Nexus 5. Medan många väntar ivrigt på en uppföljare uppges Google även ha planer för instegssegmentet.

Google sägs arbeta på en telefon för under 100 dollar, vilket motsvarar ett pris på under 1 000 kronor. Vilken tillverkare Google valt att samarbeta med framgår inte, däremot uppges en ännu ospecificerad systemprocessor från Mediatek driva den framtida mobiltelefonen.

Mediatek har haft stora framgångar i Kina, till stor del tack vare att bolaget erbjudit integrerat 3G-stöd till konkurrenskraftiga priser. Processormakaren är även på god väg att leverera processorer med inbyggt 4G/LTE och har på senare tid fått allt större uppmärksamhet globalt.

Relaterat till nyheten är att Googles senaste operativsystem, Android 4.4 "Kitkat", är särskilt optimerat för att fungera med endast 512 MB primärminne. Det är dock inte helt osannolikt att den prispressade telefonen kommer lanseras med en ny version av Android, kanske med andra prestandaoptimeringar.

Källa: MTKSJ.