Fysikens gränser gör sig påminda och det blir allt svårare för halvledartillverkarna att ta fram nya och mer avancerade tillverkningstekniker. För drygt två år sedan introducerade AMD de första grafikprocessorerna med 28 nanometersteknik. Nu framkommer det att denna processnod även kommer att vara aktuell året ut.

I think what I said earlier sort of what we're doing in terms of technology strategy, we are 28 this year, we have 20-nanometer in design, and then FinFET thereafter. So that's the overall product portfolio.

I samband med den senaste kvartalsrapporten meddelar AMD:s ekonomichef Lisa Su att övergången till 20 nanometer dröjer till åtminstone efter årsskiftet och att detta gäller på både GPU- och CPU-fronten. När denna är på plats planerar AMD att ta steget till Finfet-teknik, det vill säga tredimensionella transistorstrukturer motsvarande Intel Tri-gate.

Uttalandet kan tolkas som att AMD bekräftar tidigare uppgifter om att både TSMC och Globalfoundries stött på problem vid övergången till nya processnoder. För några dagar sedan tillkännagav Globalfoundries att den egna 14 nanometerstekniken skrotas och att halvledarjätten istället avtalat om att använda Samsungs motsvarighet med Finfet-transistorer.

Dröjsmålet påverkar dock inte enbart AMD utan även konkurrenten Nvidia, som också låter TSMC stå för produktionen. Enligt de senaste ryktena kan nya Geforce-kretsar med 20 nanometersteknik i bästa fall dyka upp mot slutet av året, men mer troligt i början av 2015. Uppgifter cirkulerar om att detta tvingar Nvidia till att använda befintlig 28 nanometersteknik i kommande grafikprocessorer med arkitekturen Maxwell.