Halvledarjätten Intels gränssnitt Thunderbolt har fått ett begränsat genomslag och Apple är den enda datoraktören som helhjärtat satsar på konceptet. Trots detta fortsätter Intel att utveckla gränssnittet, som med nästa generation kommer få sin största uppdatering hittills.

Kinesiska VR-Zone har lagt vantarna på en presentation som beskriver den framtida kontrollerkretsen Alpine Ridge. Kretsen får likt nuvarande fyra kanaler PCI Express, men versionsnumret kliver upp från 2.0 till 3.0, vilket dubblerar bandbredden till 40 Gbps. Anmärkningsvärt är att kretsen inte ska kopplas till en sydbrygga, utan direkt till processorfamiljen Skylake – uppföljaren till Broadwell, som anländer mot slutet av året för bärbara enheter och under 2015 för stationära.

I enlighet med Intels vision om att Thunderbolt ska kunna ersätta det mesta i kabelväg syns stöd för USB 3.0, Displayport 1.2 och HDMI 2.0, som likt Displayport har möjligheten att driva 4K-upplösningar i 60 Hz. En annan detalj är 50 procent lägre strömförbrukning för Alpine Ridge jämfört mot Intels tidigare lösningar.

Thunderbolt har hittills delat samma fysiska anslutning som Displayport, men även detta blir det ändring på. Alpine Ridge introducerar en ny anslutning med en höjd på tre millimeter och möjligheten att ta emot 100 watt, vilket framförallt möjliggör laddning av bärbara enheter.

Av allt att döma anländer Alpine Ridge i samband med arkitekturen Skylake, som enligt tidigare läckta produktplaner anländer under 2015. Det är dock fullt möjligt att förseningen av Broadwell skjuter på lanseringen av Skylake till 2016.