Säkerhetspolisen och Åklagarkammaren oroas över nya typer av kriminella hot. I en debatt om integritet som hölls på Rosenbad i regi av Svenska kriminalistföreningen framför företrädare för myndigheterna att det behövs nya verktyg för att komma åt grov brottslighet, skriver Dagens Juridik. Det inbegriper att Säpo ska få rätt att använda så kallade trojaner för hemlig dataavlyssning.

– Vi har inte hållit jämna steg med den brottslighet som finns på området och Säpo är sämre nu än vi var för tio år sedan. Vi befinner oss i ett enormt informationsflöde och vi behöver nya verktyg för att kunna förebygga brott, vilket ju är Säpos huvudsakliga uppgift, säger Johan Sjöö på Säkerhetspolisen.

I praktiken innebär det att Säpo vill kunna installera spionprogram i misstänktas datorer. De hemliga programmen kan exempelvis avlyssna all data och kommunikation och sedan återrapportera till uppdragsgivaren, i detta fall Säpo. Det är även möjligt att aktivera webbkameror och mikrofoner för att spionera på omgivningen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg menar dock att det fanns goda skäl till att ett tidigare förslag om spionprogram stoppades för tio år sedan och att ingenting har förändrats sedan dess. Bland annat varnar hon för ändamålsglidning, det vill säga att spionprogrammen även kan användas i andra syften.